Ljudböcker

Ljudböcker är fantastiska och det är en marknad som växer. Snart säljs det faktiskt fler ljudböcker än fysiska böcker. Det är väldigt bekvämt att lyssna på ljudböcker.

Fördelar med ljudböcker

Det finns många fördelar med ljudböcker. De tar ingen plats, mer än lite utrymme på mobilen eller surfplattan, förstås. Du kan enkelt ta med dem överallt. Ljudböcker är också bra för dig som inte har tid att sitta med en bok, men samtidigt har möjlighet att lyssna på en bok. Kör du bil till jobbet? Lyssna på en ljudbok. Arbetar du som lastbilschaufför? Låt ljudboken göra dig sällskap på resan mellan Kiruna och Amsterdam. Tiden kommer att gå så mycket snabbare. Du kan lyssna på ljudböcker medan du tränar, rensar ogräs, krattar löv eller sitter och virkar. Multitasking. En annan fördel är om du har lässvårigheter eller dålig syn: du kan ta till dig både goda berättelser och kunskap lika bra som andra.

Träna med ljudböcker

Ljudboken är en perfekt kompis på träningen. Särskilt om du behöver komma i form. För många av oss kan det vara svårt att verkligen hålla ut, gå ut på en promenad eller en joggingtur flera gånger i veckan. Då kan du ladda ner riktigt spännande böcker – som du bara får lyssna på när du tränar. Då blir det plötsligt lätt att ta en långpromenad en lördag förmiddag: du måste bara veta hur det går för kommissarien eller hur någon ska lösa ett svårt problem. Älskar du biografier och fakta? Det finns fullt med ljudböcker att ladda ner. Du kan ladda ner professor Roslings Factfulness och njuta av god kunskap medan du powerwalkar dig i form. Eller så satsar du på att lyssna till en idrottsbiografi. Du lyssnar på hur mycket en stor fotbollsstjärna eller skidåkare brukade träna, och plötsligt känns dina ynka tio kilometer som ganska lite. Det kan vara en bra sporre. Om du har som mål att springa ett maraton, så kan det underlätta att träna med sportböcker av just långdistanslöpare i öronen.

Nackdelar med ljudböcker

Finns det då några nackdelar med ljudböcker? Ja. När du läser en bok både ser du texten, läser orden – stavning och grammatik- samt hör orden inom dig. Du kan också stryka under viktig fakta, bra meningar och skriva i marginalen. Det är också lättare att hoppa tillbaka i en fysisk bok, än i en ljudbok. Ljudböcker och fysiska böcker är snarare goda komplement, än motsatta alternativ.

Av thea

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *