Kända kulturtapeter genom historien

Kända kulturtapeter genom historien

nov 19, 2022 av sophie

Tapeter har haft en viktig roll inom många kulturer, där de har utgjort kuliss för viktiga historiska händelser och där rätt tapet även setts som ett bevis på förfinad och kulturellt god smak. Oscar Wilde talade om tapeten i sitt billiga hotellrum i Paris som han ogillade så mycket att “han själv eller tapeten måste försvinna”. Under de senaste århundradena har många tapettillverkare kommit och gått, och en del har även upplevt en starkt ökad efterfrågan när gamla tapeter och mönster blir populära igen i kulturen och samhället.

För att se ett stort urval av tapeter kan du besöka Familjetapeter, där du bland annat hittar tapeter till kök, badrum, sovrum och mycket mer. En tapet skickar en tydlig signal kring vilka inredningspreferenser du har, och kan skapa precis rätt känsla i hemmet. Många kulturellt framgångsrika designers har formgivit tapeter till kök, badrum, restauranger och andra rum där folk har vistats genom historien.

Tapetjakt under fredagsmyset

Tapeter får inte alltid den medvetna uppmärksamhet de förtjänar. Visst finns de där i bakgrunden, och utgör en fond till de viktiga historiska och kulturella händelser som pågår. Många tänker inte så mycket på hur de ser ut, men de skapar ändå en tydlig atmosfär och inramning till allt som sker. När du har fredagsmys tillsammans med familjen och tittar på film kan du göra det till en extra dimension att uppmärksamma barnen på alla tapeter som förekommer i filmerna. Kanske ni hittar dolda budskap i väggarna från regissören eller scenografen. Filmen Suspiria sägs i DN ha den snyggaste tapet som skådats i italiensk film. Fredagsmyset är ett perfekt tillfälle att ta reda på om det stämmer.

Tapeternas roll i kulturen

Det tidigaste tapetfragmentet som fortfarande finns kvar kommer från 1509 och bevaras nu i Cambridge, i Christ’s College. Tapeten skapades av Hugo Goes från York, och har en damaskliknande design som föreställer granatäpplen. Den grafiska utformningen kopierades från muslimska prototyper, som sedan reproducerades i stora mängder inom spanska och italienska textiler. Det första gillet för tapetmakare bildades år 1599 i Frankrike. Historiker har beskrivit tapeterna som mest använda av de fattiga, som täckte sina väggar med dem för att förbättra utseendet på rummen. År 1785 uppfanns den första maskinen som kunde trycka tapeter, och med detta var det Frankrike som dominerade tapetindustrin.

William Morris

William Morris var en textildesigner verksam i Storbritannien. Han föddes år 1834 och dog 1896. Under sitt yrkesliv arbetade han som textildesigner, konstnär, poet, författare, tryckare, översättare och som socialistisk aktivist. Han deltog aktivt i att återuppliva den engelska textilkonsten. Under sin karriär skapade han fler än 50 tapeter. Hans design var naturalistisk, och den naturnära stilen har varit en bakomliggande faktor i den stora succén hos hans formgivning. Motiven av William Morris är populära än idag, och används på många tapeter i kök, vardagsrum och sovrum.