Från bokomslag till trailer – design inför din nya bok

Från bokomslag till trailer – design inför din nya bok

sep 8, 2022 av sophie

Du som är författare vet att texten bara är en del av boken. Att skriva och publicera en bok kräver många olika sorters insatser, och då inte minst rent grafiskt.

Sättning av text

Sättningen av texten är så viktig att den kan påverka hur läsaren uppfattar hela ditt verk. Textsättning handlar om allt från att välja rätt typsnitt till att få till rätt avstånd mellan tecknen. För tätt sittande tecken gör texten svårläst, samtidigt kan för glesa tecken skapa ett avstånd till texten. Sedan är det den där biten med rätt marginaler. Det är helt enkelt mycket att tänka på vad gäller bokens layout, och det är inte heller alltid så lätt att hålla reda på allt eller att i praktiken designa en bok. Därför kan det vara bra att anlita en designbyrå Stockholm eller i en stad nära ditt hem. En snygg layout ökar dina förutsättningar att lyckas som författare, så det är alltid värt att investera i designexpertis. Detta gör de traditionella bokförlagen.

Design av bokomslag

Bokomslaget är det första intrycket läsaren får av ditt verk. Det är många som menar att det är omslaget som säljer in boken. Ett fult och tråkigt bokomslag ökar risken att din bok förblir oläst, så att ta hjälp av en designer eller designbyrå i Stockholm är en mycket bra idé. Om du nu inte ska ges ut på ett bokförlag, vill säga. Då har de redan ett stort kontaktnät bestående av duktiga omslagsdesigners. Men faktiskt skadar det inte att titta runt på olika bokomslag själv, för om du hittar något du fastnar för kan du fråga om du kan få ett liknande omslag till din bok. Det kan till och med bli så att förlaget anlitar designern bakom ditt favoritomslag.

Skapande av reklammaterial

Beroende på om du är egenutgivare och på ditt specifika förlagsavtal ingår olika mycket marknadsföring i bokutgivningen. Du kan dock räkna med att behöva rycka in en hel del själv. När det kommer till att ta fram reklammaterial finns nästan hur många vägar som helst. Du kan skapa material till sociala medier, designa bokaffischer, göra boktrailers och så vidare.

Det säger sig själv att en trailer är en ganska komplicerad sak att skapa. Så även en affisch. Visserligen kan du fixa en hel del material till dina sociala medier-kanaler själv, men om det inte görs med finess kan det vara ogjort arbete. I dag när författarens varumärke är viktigare än någonsin har du allt att vinna på att anlita experthjälp. Du kan alltid kontakta en designer och/eller designbyrå i Stockholm eller i en stad nära dig och be om en offert.