Drömmer du om att skriva en bok?

Drömmer du om att skriva en bok?

jul 19, 2022 av thea

Är din dröm att skriva en bok? Det är många som har som mål i livet att en dag ge ut en bok. Här kommer hjälp att lyckas uppnå ditt mål.

Skriva – mer än bara ord på ett papper

Att skriva handlar om så mycket mer än att bara sitta framför en dator och fylla ett dokument med ord, Eller sitta med papper och penna och skriva för hand. För många av oss handlar skrivandet om att få ge uttryck för tankar och känslor, att få förmedla saker som vi tycker är viktiga. Vissa skriver för att de älskar själva skrivandet, andra skriver för att de har en tanke som de verkligen vill få förmedla. De flesta som börjar att skriva upplever efter ett tag skönheten i att kunna uttrycka sig med det skriva ordet. Det är mäktigt och befriande och kan vara till stor hjälp och glädje för andra.

Börja skriva på ditt manus

Du har en idé. Kanske har du redan börjat skriva på den blivande boken. Det är faktiskt lätt att sätta sig vid datorn och börja skriva de första sidorna, eller en särskild scen som du har i huvudet. Det svåra är att skriva en hel bok som håller ihop från första sidan till den sista. Det första som du bör göra är att planera din bok. För många låter det okreativt, men personer som får betalt för att skriva – även fantasyförfattare – börjar med att göra ett digert förarbete. Ett tips är att göra tankekartor över din berättelse och dina karaktärer. Det är också ett bra sätt att lära känna dem om du exempelvis skriver en roman. Om du ska skriva en faktabok är en tankekarta också ett mycket bra sätt att börja processen.

Efter tankekartan bör du göra en tidslinje. En bra bok har en röd tråd, även om handlingen hoppar fram och tillbaka i tiden. För en faktabok är det viktigt att du beslutar du för om du ska utgå från en naturlig “kronologi” eller olika ämnesområden. Tänk på att vare sig tankekartor eller tidslinjer är skrivna i sten. De är din hjälp framåt, inte lagar som du måste följa. Men de hjälper dig att veta vart du är på väg, och då vet du vilken riktning som du ska skriva mot.

Tid att skriva

Ett annat stort problem är att få tid att skriva. Ett tips är att du börjar skriva lite varje dag eller vecka. Du kan besluta dig för att du varje lördag klockan 8-10 arbetar på din bok. Samtala med din eventuella familj om när det kan passa. Det kommer både att underlätta för samlivet, men också ge en liten puff att verkligen arbeta.

Ge ut boken

Du kan antingen ge ut boken på eget bokförlag eller skicka in manuset till ett bokförlag och se om de vill ge ut den. För att publicera på eget bokförlag behöver du komma på ett bra bokförlagsnamn och ansöka om det namnet hos Bolagsverket, sedan kan du börja att publicera dina böcker.

Av thea

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *